27 Ocak 2015 Salı

AY ÇÖREĞİ

AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER:


Hamuru için:
125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
1 paket instant maya
3- 3,5 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1,5 çay bardağı şeker ( Tatlı seviyorsanız 2 çay bardağı)
1 çay kaşığı mahlep


ÜZERİ İÇİN:
yumurta sarısı
file badem


İÇİ İÇİN:
Bayatlamış kakaolu kek
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın



Yapılışı;

Yoğurma kabında önce un ve mayayı karıştırıp ortasını havuz gibi açalım. Buraya, yumurta süt, şeker, mahlep ve yağı ekleyip, ortadan başlayarak karıştıralım ve  yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamurdan  mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım ve yuvarlayalım. ( Ben 16 adet bezeye ayırdım.)

En önemli ayrıntı mayalı olarak hazırladığımız bu hamuru mayalandırmak için bekletmiyoruz.

Her bezeyi tek tek merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde oval açın..

Bu arada  iç malzemeyi hazırlayabiliriz. keki süt ile ıslattıktan sonra kuru üzüm, ceviz ve 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyip harç yapalım. eğer şekeri az gelirse 2-3 y.k. pudra şekerini ekleyebilirsiniz.

Bir ucuna iç malzemeden az olmayacak şekilde koyalım.

Ve rulo şeklinde sarmaya başlayalım.

Sardığımız rulonun  her iki ucunu inceltelim ve ortasına bombeli şekil verelim.

Her iki ucu hafifçe içe doğru kıvırıp ay şekli verelim.

Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp üzerine file badem serpin.175 derecelik fırında üzerleri kızarana dek pişirelim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder