27 Ocak 2015 Salı

AY ÇÖREĞİ

AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER:


Hamuru için:
125 gr oda sıcaklığında tereyağı veya margarin
1 paket instant maya
3- 3,5 su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1,5 çay bardağı şeker ( Tatlı seviyorsanız 2 çay bardağı)
1 çay kaşığı mahlep


ÜZERİ İÇİN:
yumurta sarısı
file badem


İÇİ İÇİN:
Bayatlamış kakaolu kek
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı çekilmiş ceviz
2-3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı tarçın



Yapılışı;

Yoğurma kabında önce un ve mayayı karıştırıp ortasını havuz gibi açalım. Buraya, yumurta süt, şeker, mahlep ve yağı ekleyip, ortadan başlayarak karıştıralım ve  yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamurdan  mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım ve yuvarlayalım. ( Ben 16 adet bezeye ayırdım.)

En önemli ayrıntı mayalı olarak hazırladığımız bu hamuru mayalandırmak için bekletmiyoruz.

Her bezeyi tek tek merdane yardımıyla çay tabağı büyüklüğünde oval açın..

Bu arada  iç malzemeyi hazırlayabiliriz. keki süt ile ıslattıktan sonra kuru üzüm, ceviz ve 1 tatlı kaşığı tarçın ekleyip harç yapalım. eğer şekeri az gelirse 2-3 y.k. pudra şekerini ekleyebilirsiniz.

Bir ucuna iç malzemeden az olmayacak şekilde koyalım.

Ve rulo şeklinde sarmaya başlayalım.

Sardığımız rulonun  her iki ucunu inceltelim ve ortasına bombeli şekil verelim.

Her iki ucu hafifçe içe doğru kıvırıp ay şekli verelim.

Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp üzerine file badem serpin.175 derecelik fırında üzerleri kızarana dek pişirelim.



Cinnamon Rolls (tarçınlı rulolar)

CINNAMON ROLLS (TARÇINLI RULOLAR)


Gerekli malzeme listesi:

1 paket kuru maya

110ml ılık su

350 ml süt- ısıtılmış ılıtılmış

1 tatlı kaşığı tuz

4 çırpılmış yumurta

600 gram un

4 çorba kaşığı şeker

1 su bardağından az eksik eritilmiş tereyağı

İç malzemesi:

4 yemek kaşığı kadar tereyağı

2 yemek kaşığı tarçın

1 su bardağı şeker

Hazırlanışı;


Mayayı ılık su ve süt karışımında eritin.

Sonra tüm malzemeleri ekleyip yoğurun.

Yumurtaları en son ekleyin.

Hamuru önce 15 dakika üstünü tülbentle kapatarak bekletin sonra bir kez daha yoğurun ve 1 saat daha oda sıcaklığında dinlendirin.

Unlu tezgahta oklava ile bir dikdörtgen gibi açın.

Açılan mayalı hamurun her tarafını yağlayıp , şeker ve tarçını serpin.

Hamuru güzelce rulo yapın.

Bir bıçakla hamurun 2 kenarını kesip düzleyin. Sonra hamuru 2 parmak kalınlığında kesip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derecede 35 dakikada pişirin.

Frosting (üzerindeki beyaz karışım):

 50 gr labne peynir

15 gr eritilmiş tereyağı

100 gr pudra şekeri

biraz vanilya Frosting karışımını karistirip fırından çıkan tarçınlı ruloların üzerine gezdiriyoruz.

ŞAM KURABİYESİ

ŞAM KURABİYESİ


MALZEMELER:

2 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1/2 su bardağı portakal suyu
1 veya 2 portakal kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı yoğurt
150 gr yumuşak margarin 
1 paket kabartma tozu +1 çay kaşığı karbonat
5,5 su bardağı un(unu azar azar ekleyin ,hamur ele yapışan yumuşak bir hamur olmalı)

kurabiyelerin üzerine toz şeker

YAPILIŞI:

Un harici bütün malzemeler karıştırılır,en son azar azar un eklenir kek hamurundan biraz daha katı ama normal kurabiye hamurlarından daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor,elimizle şekil vermek için elimizi sık sık sıvı yağ ile yağlayıp şekil vermeliyiz ...Hamuru hazırladıktan sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri çatlayana kadar pişirin.F
ırından çıktıktan sonra üzerine toz şeker serpip servis yapabilirsiniz.

Ssonra limon büyüklüğünde parçalar kopartıp yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir üzerlerine toz şeker serpilir ve 180 derecede yaklaşık 40 dk pişirilir...

17 Ocak 2015 Cumartesi

RAFAELLO (2.tarif truff tarzı)

RAFFAELLO (TRUFF tarzında orjinale en yakın tarif)

Malzemeler:
300 ml sivi krema
100 gram beyaz cikolata
1 su bardağı süt tozu
1 paket vaniliya
4 corba kasigi pudra sekeri ( sekeri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
2 yemek kasigi tereyag
1 paket soyulmus badem yada soyulmuş fındık içi
200-250 gram hindistan cevizi (taze rendelenmiş olursa daha güzel olur)
Süslemek  icin:

50 gram hindistan cevizi


yapılışı;

Sıvı kremayı bir küçük tencerede kaynatın  süt tozunu ekleyip 2 dakika daha karıştırdıktan sonra altını kapatıp içine beyaz çikolatayı ekleyin.  kremanın içine , tereyağı ve  vanilyayı  ilave edin ve devamlı karıştırarak tüm malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın.. 200- 250 gram hindistan cevizi ilave edin ve 2 dakika devamlı karıştırın.
sıcak karışımı soğumaya bırakın ve 1 gece buzdolabında bekletin. ertesi gün kaşık kaşık sertleşmiş karışımı alın ve elinizde yuvarlayıp içine bir badem ya da bir fındık  ekleyin. topları rendelenmiş hindistan cevizine bulayın. tekrar buzdolabına kaldırı
n ve 2 saat bekletin. Afiyet olsun

16 Ocak 2015 Cuma

RAFFAELLO-1.tarif

Raffaello-1

bu tarif daha çok hindistan cevizi toplarına benziyor.

Malzemeler;

1 paket hindistan cevizi ( 200 gr )
1 su bardağı krem şanti tozu ( iki paket )
1 paket vanilya şekeri
Yarım çay bardağı krema
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Yaklaşık 30-40 tane fındık içi

Üzeri için:

Bulamak için hindistan cevizi
Bitter çikolata

Raffaello Tarifi'nin Yapılışı

Yoğurma kabının içine sırası ile hindistan cevizi, krem şanti, vanilya, krema, pudra şekerini katıp elimizle iyice yoğuralım. Çok sert yoğrulduğu için sakın kremanın az geldiğini düşünmeyin lütfen. İyice yoğurun ve elinize alıp kontrol edin. Bakalım yapışıp top şeklini alıyor mu. Eğer top şeklini alıyorsa harcımız tamamdır. Malzemeden fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayalım ve sonra çanak şekli gibi ortadan parmağımızla bir delik açalım. Açtığımız boşluğa fındığı yerleştirip güzelce kapatalım ve top şekli vererek yuvarlayalım. Eğer raffaelloları sade yapacaksanız yuvarladıktan sonra hindistan cevizine her tarafını iyice bulayıp servis tabaklarına dizelim. Çikolatalı istiyorsanız, çikolatamızı benmari usulü eritelim ve raffaelloları çikolatamıza batırıp çıkartalım. Çikolatası iyice sızdıktan sonra yağlı kağıdın üzerine dizelim, kurumaları için. Kuruduktan sonra yine üzerine çikolata ile çizgi şeritleri yapalım ve yine kurumaya bırakalım. Raffaellolarımızı iki şekilde de istediğiniz gibi yapıp bitirebilirsiniz. Bittikten sonra bir saat buzdolabında dinlendirip sonrada afiyetle tüketebilir veya eşinize dostunuza ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

7 Ocak 2015 Çarşamba

BEYAZ ÇİKOLATALI MOUSSE 

Malzemeler 

200 gram (beyaz çikolata) 
1 yemek kaşığı tozşeker
 2  ( yumurta beyazı) 
 ¼ çaybardağı ( limon suyu) 
 225 ml  (krema) 

yapılışı:


Çikolatayı küçük parçalara bölüp cam bir kaseye alın.
İçi sıcak su dolu tencereye yerleştirip kısık ateşte eriyinceye kadar bekletin.
Yumurta sarıları ile şekeri mikserle çırpın.
Erimiş çikolatayı ekleyip karıştırın.
Ayrı bir kasede kremayı katılaşıncaya kadar çırpın ve çikolataya ekleyin.
Yumurta aklarını da 1 tutam tuz ile kar haline gelinceye kadar çırpın ve karışıma ilave edip spatula ile fazla çırpmadan karıştırın.isterseniz içine farklı meyveleride ekleyebilirsiniz. ben bu tarifte yaban mersini ekledim ve inanılmaz birbirine yakıştı. 
Bardaklara paylaştırıp en az 2 saat buzdolabında soğutun.

FUDGE

FUDGE

Malzemeleri:

  25 gram tuz tereyağı
 350 gram veya 1,5 su bardağı tozşeker
175 ml 3/4 su bardağı şekersiz konsantre süt (veya 350 gram şekerli sütü yarı yarıya azalana kadar  kaynatın)
 Bir tutam tuz 

115 gram veya 2 su bardağı beyaz minik marshmallovv (bir şekerleme, şekercilerde bulunur)
 225 gram veya 1,5 su bardağı damla çikolata
 1 tatlı kaşığı vanilya
 115 gram veya 1/2 su bardağı çekilmiş ceviz (arzuya bağlı)


Peki şimdi gelelim Fudge Nasıl Yapılır?

Çikolata, fındık, fıstık hariç diğer malzemeleri küçük bir tencereye koyun .Tencereyi orta ateşte yağ  ve seker eriyinceye kadar karıştırın.Kaynamaya başlayınca 2 dakika daha kaynatıp ocaktan alin ve tel süzgeçte süzün.İçerisine çikolatayı koyun ve eriyinceye kadar karıştırın.En son fındık karışımını koyup karıştırın.Küçük kare bir kabin içerisini folyo ile kaplayın, karışımı  içerisine döküp düzeltin.Önce oda ısısında bekletip Soğuyunca buzdolabına koyun.Fudge buzdolabında iyice soğuyunca, kesme tahtasına alin.Keskin bir bıçak yardımı ile kare veya dikdörtgen şekilde kesin ve kavonoza koyup buzdolabında muhafaza edin. Karamel ile çikolata arası bir tat seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.
Naylon folyolara sararak bayram sekeri olarak ta ikram edebilirsiniz


BROWNİE

BROWNİE

Malzemeler

150 gram bitter çikolata (%70 kakao)

 ufak parçalara ayrılmış113 gram tereyağı
 küçük parçalara ayrılmış (lütfen yazdığım uyarıları okuyun)
200 gram (1 su bardağı) toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (aktarlarda bulabilirsiniz yoksa toz vanilin),
3 büyük yumurta,
3/4 su bardağından bir parmak az (95 gram) un
3/4 su bardağı iri doğranmış ceviz ve damla çikolata (İsteğe bağlı. Olmazsa da olur.)


Yapılışı

Isıya dayanıklı derin bir cam ya da metal kaba yağı ve çikolayayı alın. Benmari usulü malzemeleri eriyene kadar karıştırın. Dikkat edin altta kaynamakta olan sudan çikolata karışımına su kaçmasın. Ocaktan alın ve içine kakao ve şekeri ekleyin ve karıştırın. Ilınmış karışıma yumurtaları tek tek ialve edin ve tel çırpıcı ile hızlı hızlı karıştırın. Unutmayın yumurtaları yedire yedire karışıma ekleyin (bu aşamasında kolaylık olsun diye mikser kullanılabilir). Son olarak tuzu, unu ve eklemek isterseniz ceviz-damla çikolata karışımını (toplam ¾ su bardağı. Hangisini daha çok severseniz ondan daha fazla koyun) da katıp tahta bir kaşıkla karıştırın.

Kenarlarını da kaplayacak şekilde yaplı kağıt serilmiş 20 cm’lik kare borcamda, önceden ayarladığınız 175-180 derecelik fırında 25-30 dakika pişirin.

KURU UN HELVASI (ŞERBETSİZ)

KURU UN HELVASI ( ŞERBETSIZ UN HELVASI) MALZEMELER:

500 gr un

250 gr margarin

1,5 su bardağı pudra şekeri

1 paket vanilya


YAPILIŞI:

Unu geniş bir tencereye alıp hiç birşey eklemeden kokusu çıkana kadar kavurun.Yaklaşık 15 dakika kavurdum.Rengi değişmesin diye kısık ateş olması gerekiyor.Un kavrulduktan sonra ocaktan alın ve biraz ılınınca pudra şekerini ilave edin.Vanilyayıda ekleyip sürekli karıştırın.Un vanilya ve pudra şekeri pürüzsüz bir hale gelmeli.Bu sırada tereyağını eritip sıcakken bu karışıma ekleyin ve tahta kaşıkla homojen bir karışım olana kadar yedirin.Karışım soğumadan hafif yağlanmış borcama dökün.Kumsu bir karışım olmalı.Bu karışımı çelik kaşıkla iyice sıkıştırın.Üzerini iyice düzeltinn.Soğuduktan sonra yarım saat buzdolabında bekletip dilimleyerek servis yapın.

PORTAKALLI SULTAN TATLISI

Portakallı Sultan Tatlısı



Malzemeler:

125 gr tereyağı

 1 adet yumurta 
1/4  su bardağı pudra şekeri
 Yarım su bardağı irmik 
1 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi
 Yarım paket kabartma tozu 
Yarım paket vanilya 
Yaklaşık 1,5 su bardağı un 

Üzeri için: 
Yarım çay bardağı kadar süt 

mavi haşhaş 

Şerbeti için: 
2 su bardağı toz şeker 

1/4 su bardağı portakal suyu 
1+ 3/4 su bardağı su


Hazırlanışı: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, portakal kabuğu rendesi, irmik, pudra şekeri ve yumurtayı karıştırın. Bir miktar un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin, azar azar un ilavesiyle ele yapışmayan, yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurdan parçalar kopartıp yuvarlayın. Süte daldırıp arıIndan etrafını haşhaşa bulayıp tepsiye dizin , her birinin üzerine ceviz içi yerleştirin. 


Önceden ısıtılmış 170-180 derecede kızarana kadar pişirin.


Bu sırada şerbeti hazırlayabiliriz. Çünkü tatlı sıcak, şerbet sıcağa yakın olmalı.
Su, portakal suyu ve şekeri bir tencerede kaynamaya bırakın. Kaynayınca limon suyunu ekleyip, altını kısın,  5-6 dk. daha kaynatın. 

Tatlılar fırından çıkınca 5 dk. bekleyip, üzerine şerbeti dökün. Ara ara tepsideki kalan şerbeti kaşık ile tatlıların üzerine gezdirin ve en az 2 saat beklettikten sonra servis edin.